Зоря розповів, як Філарет шантажував главу ПЦУ (відео)

Почесний патріарх Філарет хотів залишити за собою реальну владу в церкві.

Почесний патріарх Філарет погрожував предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію скиненням. Він вимагав від нього відмовитися від керівництва церквою в Україні й представляти її тільки за кордоном. Реальне ж лідерство Філарет хотів залишити за собою. Про це розповів заступник голови Управління зовнішніх зв'язків ПЦУ, архієпископ Євстратій Зоря в інтерв'ю журналістці Соні Кошкіній, передають Патріоти України.

"Як патріарх думав? Що Київський патріархат тримається на його авторитеті й об'єднаний навколо нього. І митрополит Епіфаній не зможе ні об'єднати навколо себе церкву, ні утримати її. Тому що як порівняти з ним, з патріархом Філаретом, він митрополиту це говорив: "Ви думаєте ми рівні? Ми не рівні". Так, він це говорив", – сказав Зоря.

Він зазначив, що ця заява прозвучала під час однієї із зустрічей Філарета з Епіфанієм, коли вони ще спілкувалися. Архієпископ ПЦУ уточнив, що востаннє у відносно нормальній атмосфері предстоятель ПЦУ і почесний патріарх бачилися перед Великоднем 2019 року.

"Після цього, фактично, нормального спілкування не було. Тому що патріарх вже на початку квітня передав через одну людину митрополиту свій остаточний ультиматум, умову: "Або ви виконаєте все те, про що ми говорили, – що я патріарх, я очолюю церкву, а ви будете представляти її зовні, – або я буду діяти так, як вважаю за потрібне. Я вийду до людей, я скажу те, що вважаю за потрібне, люди підуть за мною". Він говорив багатьом неодноразово: "Епіфанія скинуть. Підуть за патріархом – Епіфанія скинуть", – розкрив суть конфлікту між митрополитом і почесним патріархом Зоря.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...