"Зовсім скоро світ можуть охопити війни за прісну воду", - National Interest

Населення стрімко зростає, а разом з ним і споживання прісної води, природні запаси якої вже не встигають поповнюватися.

По всій планеті урядові планувальними постійно досліджують і готуються до конфліктних сценаріїв, які можуть дестабілізувати їхні країни, кордони чи й навіть цілі регіони. Часто йдеться про конфлікти між державами, пов’язаними з прикордонними суперечками чи різними національними інтересами. Інші фокусуються на кампаніях підриву, міжнародній злочинності чи тероризмі. Але іншою проблемою, яка нависає над світовими лідерами, стосується найбільш цінного на Землі ресурсу – води. Про це пише National Interest, передають Патріоти України.

У багатьох регіонах світу: від Північної Америки до Близького Сходу і Центральної чи Східної Азії, — зусилля із забезпечення внутрішніх поставок питної води чи угоди про консервацію транскордонних вод тріщать по швах. Оскільки дефіцит води зростає паралельно зі збільшенням населення, зростанням температур і посиленим споживанням.

Дослідження Світового банку щодо глобальних запасів води від 2016 року виявило, що цілі регіони можуть зіштовхнутися з падінням ВВП на 6% до 2050 року через втрати, пов’язані з водою, в аграрному секторі, в охороні здоров’я, а також у сфері доходу і власності. Виділені регіони під загрозою – це найбільш населені частини світу з країнами, що розвиваються, з інтенсивними й нестійкими аграрними практиками. В цих регіонах часто відбуваються посухи.

Будівництво дамб у водах поблизу кордонів створюють додаткову напругу і підштовхують країни до територіальних суперечок. Такими видання називає китайську дамбу на річці Ярлунг Гцанпо на півдні Тибету і ту, яку будує Ефіопія. Такі конфлікти можуть початися по всьому світу на тлі більш широких змін у демографії й ресурсах. Згідно з даними Тихоокеанського інституту, лише у 2018 році у світі сталося 18 конфліктів, пов’язаних з водою. Йдеться про все, від насильства під час протестів через управління водними ресурсами до сутичок між конкуруючими громадами за доступ до води.

Таких конфліктів буде більше і вони стануть нормою. Тому що водні ресурси споживаються швидше, ніж дощі поповнюють їх у деяких регіонах. А обмеження посилюють давні етнічні, племінні чи міжнаціональні конфлікти.

Делікатні системи обміну між країнами, які розміщені вниз і вгору за течією великих річок можуть занепасти. Це стосується, наприклад, країн Центральної Азії, які ділять між собою Ферганську долину. На додачу, проблеми з безпекою можуть створити внутрішній тиск, що призведе до радикалізації уразливих верств населення.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...