Зрив операції із затримання "вагнерівців" у Білорусі: Єрмак прокоментував розслідування Bellingcat

В ОП раніше заперечували факт підготовки такої операції, називаючи тим більше неправдивою інформацію про те, що затримання бойовиків українською стороною могло провалитися через дії Банкової.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак прокоментував заплановане до публікації розслідування про ймовірну спецоперацію із затримання бойовиків російської ПВК Вагнера, які брали участь в окупації Донбасу, передають Патріоти України з посиланням на НВ.

У грудні 2020 року розслідувачі Bellingcat заявили, що знайшли докази планування спецоперації, яку розробили ГУР Міноборони спільно зі співробітниками СБУ. Першу частину свого розслідування з цієї теми Bellingcat планує випустити в першому кварталі 2021 року.

Відповідаючи на запитання про те, що робитиме Офіс президента, якщо Bellingcat підтвердить свою інформацію фактами, Андрій Єрмак заявив, що на Банковій «з великою повагою ставляться і до Bellingcat, і до всіх незалежних та чесних журналістів у світі».

«Ми абсолютно відкриті й готові до будь-яких розслідувань, бо у нас чиста совість, чисті руки і чесна позиція. Нині — у всякому разі те, що я чув зі ЗМІ, — йшлося про якісь уривчасті інтерв'ю якихось людей, на підставі яких був створений увесь цей інформаційний наратив», — додав Єрмак.

Він запропонував дочекатися публікації розслідування Bellingcat і заявив, що «нам нема чого боятися і приховувати».

«Єдине, я хотів би застерегти, щоб не робилися висновки з окремих заяв, які почали поширюватися через російські ЗМІ. Правда — така річ, яка рано чи пізно пробиває собі шлях і розставляє всі крапки над і», — зазначив глава Офісу президента України.

29 липня 2020 року білоруські силовики заявили про затримання 33 бойовиків підконтрольної Кремлю неофіційної приватної військової компанії Вагнера. За кілька днів, 2 серпня, прокуратура Білорусі обрала їм запобіжний захід у вигляді арешту.

У Мінську назвали метою бійців ПВК дестабілізацію ситуації в країні перед президентськими виборами. Частина затриманих воювала на Донбасі на боці «ДНР» і «ЛНР». Всупереч клопотанням України про їх екстрадицію, Білорусь видала найманців РФ.

Президент України Володимир Зеленський назвав таке рішення несправедливим і таким, що не відповідає дружнім міждержавним відносинам.

За даними Юрія Бутусова, прибуття «вагнерівців» до Білорусі було частиною операції українських спецслужб, які намагалися виманити їх з РФ. Раніше ці бойовики воювали на Донбасі і причетні, зокрема, до знищення літака Іл-76 в червні 2014 року, внаслідок катастрофи якого загинули 49 українських військовослужбовців.

Журналістка Яніна Соколова оприлюднила аудіозаписи, на яких, ймовірно, зафіксовані перемовини найманців з оперативником СБУ під прикриттям, який їх вербував.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Провідна неділя 2924 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 12 травень 2024, 6:23

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2024 року у хр...

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...