73 тисячі років тому: Виявлено найдавніший зроблений людиною малюнок

Розкопки печери Бломбос, розташованої біля самої південної частини ПАР, тривають вже майже 30 років.

У стародавній південноафриканській печері виявлено фрагмент малюнка, створеного палеолітичним художником ще 73 тисячі років тому, передають Патріоти України з посиланням на закордонні ЗМІ.
Розкопки печери Бломбос, розташованої біля самої південної частини ПАР, тривають вже майже 30 років. Люди жили в ній з найдавніших часів, і тут знаходять знаряддя і артефакти, датовані епохою середнього палеоліту і віком аж до 100 тисяч років. Серед численних гострих наконечників виділяються свідчення, які вказують на розвиток раннього мистецтва: намистини і шматки охри з геометричним орнаментом.
Ще одна знахідка була зроблена в 2011 році і, як вважають вчені, виявилася найдавнішим відомим на сьогодні малюнком. Про це розповідає стаття Крістофера Хензілвуда (Christopher Henshilwood) з Південноафриканської Вітватерсрандського університету і його європейських колег, опублікована в журналі Nature. Зразок являє собою фрагмент великої плити сількрета (дрібна галька і пісок, зацементовані кремнеземом) з відшліфованою поверхнею, на яку нанесений малюнок - також частина більшого малюнка.

Автори продемонстрували, що малюнок виконаний загостреним шматочком охри, навмисними рухами туди і назад. Розібрати, що саме зобразив древній художник, не вдається, хоча відсутність частин тіла тварин або людей може вказувати на простий абстрактний візерунок із серії похилих ліній. Його символічне або культове значення (якщо воно й існувало) невідоме. Проте сам зразок, датований віком 73 тисячі років, виявився найбільш раннім виявленим на сьогодні малюнком, зробленим представниками нашого виду.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...