Морська оборона: Волкер заговорив про збільшення Україні військової допомоги США

Сполучені Штати розглядають можливість надання Україні більшої кількості летальної зброї для того, аби Київ зміг розбудувати свою протиповітряну оборону та оборону морського узбережжя.

Про це заявив спеціальний посланець США з питань України Курт Волкер на тлі наростаючої стурбованості, що Росія може активізувати військові операції у прибережних водах, передають Патріоти України.

Курт Волкер звинуватив Росію у підживленні конфлікту. Він також сказав, що Вашингтон і Москва все ще мають серйозні розбіжності щодо можливої миротворчої місії ООН, сили якої могли б бути розміщені для того, аби покласти край конфлікту на території Донецької та Луганської областей.

Волкер сказав, що вважає, що російський президент Володимир Путін не має прагнення вести переговори щодо конфлікту принаймні до президентських виборів в Україні, що мають відбутися у березні наступного року, або за умов «(перебування українського президента Петра) Порошенка все ще при владі».

Волкер сказав, що зробив кілька дипломатичних жестів в бік свого російського візаві Владислава Суркова від часу їхньої останньої зустрічі в Дубаї в січні, але наразі не отримав жодної відповіді.

У січні Сурков виявляв зацікавленість ідеєю поетапного розташування миротворців, каже Волкер. Але з того часу, однак, росіяни «відійшли (від тої позиції) і нині мають певні застереження».

Наступна зустріч є можливою, каже Волкер, «але наразі нічого не заплановано».

Від часу, коли почались бойові дії між українськими силами та підтримуваними Росією бойовиками у квітні 2014 року, понад десять тисяч людей загинули і понад мільйон стали вимушеними біженцями.

Росія неодноразово заперечувала фінансування та озброєння бойовиків у Донецьку та Луганську, незважаючи на більш ніж достатні свідчення зворотного. Москва наполягає, що конфлікт є громадянським, внутрішнім українським конфліктом.

Морська оборона

Останніми місяцями Росія активізувала морські операції у спільному Азовському морі, каже Волкер, додаючи, що «українці, власне, не мають морських можливостей або мають обмежені можливості, і (росіяни) відчувають, що можуть посилити домінування там».

Вашингтон хоче допомогти Україні посилити морські та протиповітряні спроможності, які наразі є слабкими, каже Волкер.

«Я думаю, що це буде в центрі уваги при розробці наступних кроків нашої військової співпраці», – додав він.

Міжнародним посередникам двічі вдалося досягнути припинення вогню і накреслити план для мирного врегулювання, відомого як Мінські угоди. Але вони так і залишились невтіленими.

Це частково пояснюється тим, що Росія продовжує направляти в зону конфлікту військових та озброєння, каже Волкер.

У серпні спостерігачі ОБСЄ виявили за допомогою зйомок із безпілотника конвої військової техніки, які йшли в Україну з Росії або назад на ґрунтовій дорозі під прикриттям ночі. Раніше цього місяця спостерігачі помітили ще один такий конвой.

Росія не відповіла на звинувачення, що це її конвої.

Волкер також розкритикував Київ, який, за його словами, робить недостатньо для контакту з українцями, які живуть на окупованих теренах. Він сказав, що український уряд не спромігся розробити план реінтеграції по завершенні конфлікту.

Попередні ідеї, каже він, «не мають сильної політичної підтримки і немає акцентуації на тому, що це має бути пріоритетом для українського уряду розробити підходи для комунікації з його власними громадянами (які опинились на окупованих територіях – ред.) і що уряд має докладати активних зусиль для поліпшення їхнього життя».

«Прикро, бо ці люди багато пережили. Це значно погіршує їхнє ставлення до уряду в Києві», – додав Волкер.

Він зокрема виділив літніх людей, які менш мобільні, і сказав, що Київ має працювати з Червоним Хрестом для доставки пенсій цим людям.

Зміна політики США?

Призначення Волкера у липні 2017 року сталося на тлі стурбованості тим, що президент Дональд Трамп може пом’якшити позицію США щодо українського конфлікту і ролі Росії в ньому.

Однак, адміністрація Трампа і далі продовжувала надавати Україні допомогу, що йшло в руслі політики попередньої адміністрації Барака Обами, яка була розроблена після анексії Криму у 2014 році.

Вашингтон надав сотні мільйонів доларів у вигляді військового обладнання і навчання українських вояків, а також запровадив санкції проти Росії за Крим і розпалювання конфлікту на українському сході.

Показово, що адміністрація Трампа раніше цього року надіслала Україні 210 потужних антитанкових ракетних комплексів «Джавелін», хоча раніше Обама виступав проти цього, прагнучи не розлютити Москву.

«Це правда, що ми не досягли якихось змін на місцевості і ми не змусили Росію справді врегулювати конфлікт, – каже Волкер. – Отже, маємо тримати це в полі зору. З іншого боку, те, що ми зробили минулого року, було дуже важливим».

«Ми створили політичний план для Сполучених Штатів, ми скоординували це з нашими союзниками, особливо з Францією та Німеччиною, ми надали чітку підтримку Україні в питанні її суверенітету та її територіальної цілісності, ми чітко вказали на вину Росії», – каже Волкер.

У серпні Трамп сказав в інтерв’ю, що міг би розглянути питання скасування санкцій проти Росії, накладених через Україну, «якщо вони (росіяни) зроблять щось хороше для нас».

На питання щодо відданості Трампа Україні, Волкер зауважив, що все, що США зробили для України, «зроблено за погодженням із президентом, відтак немає розбіжностей в позиціях».

«Я розумію те, що робить президент, у такий спосіб, що він намагається тримати двері відчиненими для Путіна, щоб він змінив свою позицію, виробив на переговорах якусь угоду, щоб подивитися, чи ми можемо зменшити ризик конфлікту і щоб глянути, чи ми можемо, власне, принести мир Україні», – каже Волкер.

«В той сам час політика полягає у тому, щоб продовжувати вдаватися до додаткових кроків по тиску на Росію і підтримувати Україну як спосіб змушення Росії до переговорів», – сказав він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...