"Смердіти почало ввечері 13 вересня. На вулиці перебувати неможливо, носоглотку дуже палило": Другий чи третій викид в Армянську. Як розростається катастрофа

Жителі кримського Армянська знову скаржаться на викиди з заводу українського олігарха Дмитра Фірташа - "Кримського титану". Дихати нічим, очі сльозяться, носоглотку пече, а на вулицях пейзаж, як глибокої осені.

Так звана міська влада Армянська визнала, що місто знову накрила кислота. 14 вересня стало відомо, що в місті все-таки введуть режим надзвичайної ситуації. Найменші жителі Армянська зараз відпочивають у різних санаторіях, а їхні мами скаржаться на погане харчування і розваги, передають Патріоти України.

Глибока осінь і порожнє місто

"Смердіти почало ввечері в четвер, 13 вересня. На вулиці неможливо було знаходитися, носоглотку дуже палило. Ми з дітьми сиділи вдома. Знову ця іржа з'явилася. У нас зараз в Армянську взагалі глибока осінь - з дерев опало листя, там, де ще є, воно висохло, поскручувавалося. У людей пропав виноград, сливи. Багато дітей і мами з маленькими дітьми поїхали в санаторії, на вулицях мало народу, місто спорожніло, навіть якось моторошно", - розповідає нам мешканка Армянська Анастасія Тарасова.

У найближчі дні з санаторіїв Криму повинні повернутися діти - їх туди вивезли на початку вересня. Тоді окупанти вперше за два тижні помітили, що в Армянську коїться щось недобре.

Сам "Титан" уже зупинений. "Завод стоїть, труби начебто не димлять. Звідки ці викиди - не знаю. Можливо, кислота осіла на грунт, вночі і вранці разом із туманом піднімається. У нас сильно поки не відчувається, злегка щось чути в повітрі", - розповів глава Мірнінської ОТГ Херсонській області Андрій Сучок. Саме села, які входять в це ОТГ, найсильніше постраждали від "хіматаки".

Зараз тут закриті дитячі садки і школи, а діти з батьками відправлені в санаторії Скадовська.

У Чаплинській сільраді нам розповіли, що КПП на переході з Криму в Херсонську область, закрите. Сама Чаплинка мало постраждала від викидів, тому що знаходиться за 40 кілометрів від заводу.

Газовка в місті

"Голова" Армянська Василь Теліженко підтвердив деяким місцевим ЗМІ, що в місті стався новий хімічний викид. За його словами, вночі знову було важко дихати. Він передбачає, що це через підвищення температури повітря.

"З вечора знову газовка в місті, а в селі Перекоп справжня газова камера. Навіть при закритих вікнах сльозяться очі, дере в горлі, в роті смак сірки. Всіх уже обдзвонили, але що вони зроблять? Треба оголошувати режим НС, збирати техніку з усього Криму на ліквідацію екологічної катастрофи. Поки тільки імітація бурхливої діяльності... А куди в таку газову камеру дітей повертати? Та й дорослим важко", - написав Борис Мохов, місцевий житель.

Жителі Армянська активно обговорюють тему, куди їм виїжджати з міста, скаржаться на санаторії, в які відправили дітей. "Мене з дитиною відправили в Саки, санаторій "Блакитна хвиля". Це жахливе місце. У нас у крихітній кімнаті два ліжка і тумбочка. Ще старий холодильник. Навіть шафи немає, куди речі скласти. Два тижні нам тут жити. Вже хотіли навіть назад їхати, а тепер дзвонять з Армянська і кажуть, що у них знову сморід. Звичайно, грошей зняти нормальне житло, у мене немає", - розповіла Ольга Смирнова.

У соцмережах батьки, які вивезли дітей у санаторії, також пишуть про погане харчування та жахливі умови, в яких доводиться жити.

Самі жителі Армянська пропонують влаштовувати невеликі акції протесту. Наприклад, вийти на площу з білими аркушами, де написати "Любимо Армянськ", "Хочемо дихати", "Допоможіть вирішити проблему".

До слова, місцеві жителі скаржаться, що всі їхні прохання про допомогу на різних сайтах і в соцмережах видаляються. Вони припускають, що робиться це для того, щоб не зірвати курортний сезон на півострові.


Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...