"Україна переграла Російську Федерацію", - Порошенко на конференції YES

Україна почала компенсувати втрати, наростила економічну співпрацю з Європою, рухається в бік інтеграції в НАТО, скорочує держборг і готується провести чесні демократичні вибори.

Про це та інше заявив президент України Петро Порошенко у своїй промові під час виступу 14 вересня на 15-й щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES), передають Патріоти України.

Пропонує головні тези з виступу глави держави.

Про Асоціацію з ЄС

"Україна переграла Російську Федерацію", - заявив президент, нагадавши, що вже більше року, як Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом вступила в силу. За цей період частка Євросоюзу в експорті коливається від 42 до 43%, стрімко наближаючись до 50%.

"Це вагомий компенсатор тих втрат, які завдала нам Росія", - резюмував Порошенко.

Президент переконаний, що історичний проект Європейського Союзу може вважатися завершеним тільки з Україною, так як український кордон - це межа сучасної європейської цивілізації.

"Україна - це величезний потенціал людської сили, це величезний потенціал людської віри, і ми це неодноразово демонстрували. Україна - еврооптимістична країна, з унікальною вірою в Європу. І щодо Євросоюзу, хочу підкреслити, що досконалим і завершеним цей грандіозний історичний проект може стати тільки з Україною. Чому? Тому що ніякий не Урал, а наша північно-східна межа є кордоном сучасної європейської цивілізації", - сказав він.

Про прагнення до НАТО

Порошенко також зазначив, що Україна рухається в бік інтеграції в НАТО, і робить це "не з порожніми руками".

"Три роки ми дякуємо за світову солідарність, але ми самостійно захищали кожен клаптик української землі. Ми де-факто пропонуємо цьому оборонному блоку одну з найсильніших армій на континенті. І головне - у нас є унікальний досвід, як захищатися", -підкреслив він .

Також президент заявив, що позаблоковий статус України для національної безпеки був більш безглуздим, ніж Будапештський меморандум.

Порошенко також зазначив, що ініціатива зафіксувати курс на НАТО в Конституції це не тільки сигнал суспільству про твердість намірів.

"Це не тільки намір зайвий раз помахати рукою Москві - "до побачення, наш ласкавий ведмедик, повертайся в свій казковий ліс!". Це меседж і нашим західним партнерам:" Раз ви неодноразово вже нам сказали, що двері відкриті, то навіть не сумнівайтеся, ми обов'язково в неї ввійдемо!"- підкреслив глава держави.

"Геть від Москви! Дайош Європу!" - також процитував президент крилату фразу письменника Миколи Хвильового.

Про борг України

Україну чекають пікові виплати за державним боргом в 2019 році, проте подолання економічної кризи і ефективна економічна політика дозволить країні зберегти фінансову стабільність, заявив президент країни.

"Хочу підкреслити: як не дочекалися, коли пророкували дефолт України в 2014-15 роках, коли у нас було ледь $5 млрд золотовалютних резервів, так і не дочекаються ніякої дестабілізації зараз", - сказав глава держави.

"Ми знаємо, що ми робимо, і ми захистимо Україну в фінансовому плані... Україна зараз є історією успіху на ринках країн, що розвиваються", - підкреслив Порошенко.

Крім того, президент повідомив, що в Україні прямий державний борг до валового внутрішнього продукту за підсумками першого півріччя 2018 року скоротився до 63%.

Про вибори

Порошенко заявляє, що забезпечить проведення чесних, вільних та демократичних виборів глави держави і Верховної Ради в 2019 році, а також проведення виборів органів місцевого самоврядування.

"Я, як президент, твердо гарантую вільні, чесні, демократичні вибори. Вибори глави держави, вибори нового парламенту і вибори органів місцевого самоврядування. Ми захистимо свободу волевиявлення громадян", - сказав він, нагадавши, що в умовах збройної агресії влади України відмовилися від введення воєнного стану і будь-яких обмежень політичних прав і свобод громадян.

"Але звичайно, війна точно накладе свій відбиток і на характер кампанії", - підкреслив він, зазначивши, що в українському політикумі є ті, хто "дозволяє Москві ходити собою".

Порошенко також закликав українських політиків зробити висновки і не давати нездійсненних обіцянок.

"Більше чотирьох років тому я заявив, що АТО триватиме години, а не місяці. Ще раз підкреслюю - я жалкую, що породив завищені очікування. Тому кілька тижнів тому я вибачився за те, що подав надію, що не збулася, що дав обіцянку, яка не здійснилася", - сказав президент, підкресливши, що власний досвід навчив його відповідально ставитися до обіцянок, які дає людям.

Однак провести місцеві вибори на Донбасі можна буде тільки після виведення зі Сходу України російських військ і забезпечення там безпеки. Як тільки Мінські угоди будуть реалізовані, в Донецькій і Луганській областях відбудуться вільні вибори, пообіцяв Порошенко.

Про церкву

Порошенко згадав і про те, що гарантією духовної незалежності України від Москви є єдина помісна православна соборна церква. До того ж Архієрейський Собор Вселенського патріархату підтвердив, що Україна не є канонічною територією Московського патріархату.

"Єдина помісна православна соборна церква - запорука суспільної злагоди і єдності нашої держави. Це гарантія нашої духовної незалежності від Москви, яка, на жаль, до сих пір знаходиться в полоні помилкового уявлення, що нібито тут у нас її канонічна територія. І вересневий Синаксисі, збори архієреїв Вселенського патріархату начисто розвіяв ці помилкові ілюзії Москви", - додав він.

Нагадаємо, раніше президент зазначав, що українська економіка вже дев'ять кварталів поспіль демонструє зростання 2,1-2,5%.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...