Українці не виявляють особливої підтримки потенційним претендентам на найвищу посаду в країні, - опитування

68% громадян планують узяти участь у виборах президента України, але рейтинг основних потенційних кандидатів доволі невисокий.

Про це свідчить опитування, проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 19 до 25 травня, передають Патріоти України.

Однозначно не бажають брати участь у виборах президента 17%. Решта респондентів ще не визначилися в цьому питанні.

Серед регіонів дещо вирізняються південь, де рівень готовності до участі у виборах помітно менший – 54%, та захід, де готовності до участі у президентських виборах найвища – 76%.

"Серед кандидатів на президентську посаду відсутні явні лідери, рейтинг усіх основних політиків доволі невисокий", – констатують соціологи.

Відносно найбільшу підтримку серед тих респондентів, які планують взяти участь у виборах, має Юлія Тимошенко – 13,3% виборців (причому рівень її підтримки мало відрізняється у різних регіонах).

Далі йдуть Анатолій Гриценко – 9,4% (його рейтинг вищий у західному та центральному регіонах) і Юрій Бойко – 8,4% (його рейтинг забезпечують схід, південь та Донбас).

Замикають першу п’ятірку чинний президент Петро Порошенко – 7,6% (його рейтинг дещо вищий на заході і дещо нижчий на сході) та Олег Ляшко – 7,4% (його позиції трохи міцніші в центрі та на півдні).

62% респондентів вважають, що Україні потрібні нові політичні лідери (не бачать такої потреби 27%). І найбільше бажають їх на заході (78%), а найменше – на півдні (46%), у решті регіонів нових лідерів прагнуть близько 60%.

При цьому конкретних осіб як нових політичних лідерів бачать лише 25% респондентів – і найменше таких на півдні (19%), а найбільше – на Донбасі (37%).

У відкритому запитанні, коли респондентів просили назвати прізвище нового бажаного лідера, дещо виділилися Святослав Вакарчук (7%), Володимир Зеленський (6,6%) та Євген Мураєв (6%).

Громадяни вважають, що нові лідери можуть прийти з нових політичних сил (33,5%), уже наявних партій (30%), із організацій громадянського суспільства (28%), із гуманітарної чи технічної інтелігенції (26%), з учасників АТО (17%) чи й волонтерів (15%).

Найменше громадяни хотіли б, щоб нові лідери були представниками великого бізнесу (5%).

60% схвально ставляться до перспективи для громадських активістів йти в політику, негативно до цього ставляться 25%.

Під час дослідження опитали 2019 респондентів віком від 18 років по всій Україні за винятком окупованих територій. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансували опитування в рамках проекту "Програма сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Чергові вибори президента України мають відбутися навесні 2019 року.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...