В Україні підвищать пенсії: Кому чекати надбавки

Планова індексація, за оцінками експертів, більшу частину пенсіонерів не зачепить. Ті, хто вже отримує більше 1435 грн, не заробили стаж понад норму і надбавку, залишаться зі "старими" виплатами.

Українські пенсіонери з 1 липня отримають надбавку від 1 до понад 600 грн. Журналісти розбиралися, кого не торкнеться підвищення пенсій 1 липня і як рахуватимуть, передають Патріоти України.

Як і кому додадуть до пенсії

Цього року мінімальну пенсію в Україні підвищать на 124 грн у два етапи. Перше підвищення - з 1373 до 1435 грн - очікується вже 1 липня. В першу чергу від такої індексації виграють українці з мінімальними і максимальними пенсіями. Перші можуть розраховувати на надбавку у 62 грн, в той час як "багатим" пенсіонером збільшать виплату на 620 грн.

Відповідно до закону, пенсія українця не може бути нижчою за прожитковий мінімум для непрацездатного і вище 10 мінімумів. Так, українці, які виходили на заслужений відпочинок в цьому році, отримували пенсії від 1373 до 13730 грн. З огляду на те, що з 1 липня прожитковий мінімум зросте на 4,5%, розмір виплат коливатиметься від 1 435 до 14350 грн. Але "розбагатіють" не лише ті, хто готується вийти на пенсію, але і ті, хто зараз отримує менше 1434 грн.

Близько 300 тис. українців на даний момент живуть з мінімальною пенсією - всі вони за липень отримають на 62 грн більше. Ще понад півмільйона людей "розбагатіють" на суму від 1 до 61 грн. Це ті, хто отримує більше мінімалки, але менше 1435 грн.

Перегляд соціальних стандартів також торкнеться українців, які заробили собі дійсно високі пенсії. Якщо вони вийшли на заслужений відпочинок протягом останніх кількох років, розмір їх виплати урізали до 10 прожиткових мінімумів. Вищі пенсії призначають винятково суддям (вони відстояли таке право у суді). Для прикладу, якщо українець заробив за формулою на пенсію в розмірі 15 тис. грн, то на даний момент він отримує 13,7 тис., а з 1 липня - 14,3 тис.

Остання категорія, яку торкнеться підвищення - українці з великим стажем. "За кожен повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, але не більше, ніж на 1 відсоток мінімального розміру пенсії за віком", - йдеться у ст. 28 закону "Про загальнодержавне обов'язкове пенсійне страхування".

"За кожен повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, але не більше ніж на 1 відсоток мінімального розміру пенсії за віком", - йдеться у ст. 28 закону.

Для прикладу, українка з 37 роками стажу на сьогодні до розрахункового розміру пенсії отримує надбавку в розмірі 96,11 грн. Після перегляду соціальних стандартів надбавка за стаж понад норму складе вже 100,3 грн.

Коли наступного разу підвищать пенсію

Прийдешня індексація не торкнеться всіх українців, які отримують більше 1435 грн і заробили до 30 років стажу. Таких, згідно з оцінками Пенсійного фонду, більшість. А ось підвищення в грудні мінімальної пенсії до 1497 грн торкнеться більшості українських пенсіонерів, розповідає дослідник Лідія Ткаченко.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...